Connect with us

Subscribe

Istorija

Ratna zastava Gvozdenog puka je zauvek nestala sa Čiča Dražom i njegovim četnicima

zastava gvozednog puka

Dobro je poznato da nijedna ratna zastava, nijedne srpske jedinice nije zarobljena u borbama tokom Prvog svetskog rata.

Sve zastave se i dan danas nalaze u vojnom muzeju u Beogradu, sve sem ratne zastave 2. pešadijskog puka moravske divizije “Knjaz Mihailo” među Srbima poznatijem i kao Gvozdeni Puk.

Vojnici Gvozdenog puka su učestvovali u svim bitkama u Prvom svetskom ratu i iz svih bitaka su izašli kao pobednici. Oni su najbolja i najodlikovanija jedinica koju je Srpska vojska ikada imala. Jedino oni nisu demobilisani 1918. godine.

Gde je nestala zastava čuvenog Gvozednog puka:

Dugo se verovalo da je zastava Gvozdenog puka bila pogrebni pokrov na kovčegu kralja Petra Prvog Karađorđevića i da je pokopana zajedno sa njim. Međutim, ako se analiziraju fotografije i snimci sa sahrane kralja Petra Prvog Karađorđevića, jasno se vidi da ovo nije tačno i da se na kovčegu ne nalazi zastava Gvozdenog puka, već da je njegov sanduk bio prekriven kraljevskom standartom.

Tačnost ove tvrdnje potvrđuje i novina Politika u brojevima od 17. do 23. avgusta 1921. godine. Ne treba isključiti mogućnost da se zastava u nekom trenutku pogrebne ceremonije nije nalazila na kraljevom kovčegu, ali je sasvim sigurno da ona nije pokopana sa njim.

Kralj Aleksandar negde oko 1930. godine donosi odluku o promeni jugoslovenskih zastava, sve pukovske ratne zastave se prenose u Oplenac u Hram svetog Đorđa i one su tamo bile izložene, a među njima je bila i zastava čuvenog Gvozdenog puka.

I dan danas, ako uđete u Hram svetog Đorđa, na stubovima ćete moći da vidite nosače na kojima su zastave bile izložene.

hram svetog đorđa oplenac
Hram svetog Đorđa Oplenac

Četnici dolaze u Oplenac po zastavu Gvozednog Puka:

Kada je izbio Drugi svetski rat, četnici dolaze u Oplenac kako bi se pomolili Bogu, ali i kako bi od sveštenika preuzeli zastavu čuvenog Gvozdenog puka i kako bi je ponovo poneli u borbu. Tom prilikom četnici uzimaju dve zastave, jedna je zastava Takovskog puka i zastava Gvozdenog Puka.

Da su sve ove informacije tačne i istinite, svedoči i četnički sabor koji se 1944. godine održao u selu Ba. Tada je Draža Mihailović izvršio smotru četničkih jedinica, a na početku postrojenih četničkih jedinica, dražini vojnici su ponosno istakli zastavu Gvozednog puka. Ovo je poslednji put da je viđena zastava čuvenog Gvozdenog puka i nakon toga joj se gubi svaki trag.

čiča draža vrši smotru četnika u selu ba 1944 godine

Na slici iznad, možete videti čiča Dražu kako 1944. godine, vrši smotru četničkih jedinica u selu Ba. Na slici se vidi kako četnici drže zastavu Gvozdenog Puka, koju su na početku rata preuzeli od sveštenika iz Hrama svetog Đorđa u Oplencu, kako bi je poneli u rat.

Ni dan danas se ne zna gde je nestala zastava čuvenog Gvozdenog puka, ali je najverovatnije prenešena u inostranstvo tokom emigracije četnika, koji su se sklanjali od komunističkog progona. Neki tvrde da su zastavu zarobili partizani i da su je uništili, ali je to malo verovatno, jer su četnici ratnu zastavu Gvozednog puka branili svojim životom i sigurno je da nisu dozvolili da neprijatelju padne u ruke.

Najverovatnije da nikada nećemo saznati šta se desilo za zastavom Gvozdenog puka, ali jedno je sigurno, ratna zastava Gvozednog puka je zauvek nestala sa čiča Dražom i njegovim četnicima.

Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke