Connect with us

Subscribe

Zanimljivosti

Vojadžer 1 ne zna gde se nalazi i NASI šalje čudne signale

vojadžer 1 ne zna gde se nalazi

Sonda Vojdžer 1 se već godinama udaljava od naše planete, tačnije od 1977 godine.

Vojadžer 1 je najudaljenija letelica koju smo ikada poslali u svemir, ali i posle toliko godina ona ne prestaje da nas iznenađuje.

Kako je NASA saopštila, nešto se čudno dogodilo, pre nekoliko dana su dobili čudne signale sa Vojadžera, ali šta se zapravo dogodilo.

Vojadžer 1 - voyager 1 NASA

Četrdeset pet godina od svog lansiranja, nasina svemirska letelica vojadžer 1, nastavlja svoje putovanje daleko izvan našeg solarnog sistema. Vojadžer 1 je izašao iz našeg solarnog sistema i ušao u međuzvezdani prostor 2012. godine.

Uprkos po odmakloj starosti i udaljenosti od 23.3 milijarde kilometara od zemlje, sonda nastavlja da šalje više naučnih podataka i na dobrom putu je da otkrije ogromnu nepoznanicu galaksije.

Međutim, pre nekoliko dana dogodilo se nešto veoma čudno. NASA je saopštila da iako sonda još uvek radi ispravno, očitavanje njenog sistema za artikulaciju i kontrolu položaja AACS, nisu odgovara pokretima i orijentaciji letelice što sugeriše da je letelica zbunjena oko svoje trenutne lokacije u svemiru.

Sistem AACS je neophodan za vojadžer 1 jer obezbeđuje da antena sa velikim pojačanjem ostane usmerena ka zemlji, tako da može da šalje podatke nazad NASI.

Vojadžer 1 i Vojadžer dva nadmašili sva očekivanja:

Obe svemirske letelice stare su skoro 45 godina, što je daleko iznad onoga što su planeri misije očekivali. NASA saopštava, da se sonda Vojadžer 2, za raliku od blizanca Vojadžera 1 ponaša normalno.

NASA je saopštila da vojadžer 1, šalje nasumično generisane podatke koji ne reflektuju šta se zapravo dešava na letelici. Zbog međuzvezdane lokacije vojadžera svetlosti je potrebno 20 sati i 33 minuta da putuje u jednom pravcu, tako da poziv i odgovor izneđu NASA-e i vojadžera traje 2 dana.

Do sada je NASA-in inženjerski tim otkrio da je antena bila poravnata. Ona prima i izvršava podatke od NASA-e i šalje podatke nazad na zemlju čak iako sistemski podaci sugerišu drugačije.

Sonda blizanac Vojdažer 2, takođe lansirana 1977. godine ponaša se normalno, saopštila je NASA. Snaga koje dve svemirske letelice mogu da proizvedu uvek opada, a članovi tima misije isključili su neke komponente zbog čega će sonde nastaviti da rade najmanje do 2025. godine.

U međuvremenu ni signal nije oslabio, što sugeriše da antena sa visokim pojačanjem ostaje u svojoj propisanoj orijentaciji prema zemlji. Antena i dalje prima i izvršava komande i šalje podatke nazad na zemlju. Rečeno je da problem nije naterao letelicu da pređe u bezbedni režim rada, tokom koga obavlja samo osnovne operacije.

Šta ili ko, je doprineo da je vojadžer 1 zbunjen lokacijom oko sebe:

Tim naučnika NASA, nada se da će uspeti da otkrije šta podstaklo sondu Vojadžer 1 da pošalje na zemlju ovako čudne podatke. Signal sa računara koji drži antenu vojadžera usmerenu ka zemlji šalje nazad pogrešne nizove brojeva.

Vojadžer jedan trenutno putuje u međuzvezdani prostor, prešao je granicu dominacije solarnog vetra u svemiru, nazvanu heliopauza još 2012. godine, međutim letelica je još uvek u gravitacionom zahvatu sunca.

Dok Vojadžer 1 korača do same granice našeg kosmičkog doma, NASA se nada će svemirska letelica napustiti naše dvorište i da će otići još dalje u svemir. Sonda može otkriti kada nešto nije u radu, kažu naučnici. Dok Vojadžer 1 gazi kroz ivicu našeg kosmičkog jezera gde magnetno polje sunca stupa u interakciju sa međuzvezdanim medijumom na načine koji tek treba da se razumeju, stvari bi se mogle dogoditi.

Sonda poseduje veliku sposobnost da autonomno otkrije šta nije u redu i stavi se u bezbednu situaciju. Ali nije ušla u bilo kakvu zaštitu od greške, što nam govori da svemirska letelica misli da je sve u redu. Samo što je iz nekog razloga počela da govori neki drugačiji “jezik” koji mi ne razumemo. (NASA)

Kao što smo i rekli, problem dolazi od računara sistema za artikulaciju i kontrolu položaja. Jedan od tri na svemirskoj letelici, ovaj računar je odgovoran za orijentaciju Vojadžera 1. Tim može da upravlja letelicom, a to im upareno sa snagom signala nedostatkom aktivacije zaštite od greške govori da vojadžer 1 radi dobro. Ali sam telemetriski signal nema nikakvog smisla stvarajući ili sve 0 ili broj 377 što je prava misterija.

Da je svemirska letelica bila u teškom stanju, naučnici bi videli degradaciju signala iz letelice. što oni ne vide. Negde u interfejsu sa sistemom podataka o letu, postoji nešto što uzrokuje mešanje podataka, a mi to još ne razumemo. (NASA)

Iz NASA-e kažu da će sledeći potez za dijagnozu problema doći u dva koraka. Istraživanje osnovnog uzroka anomalije je korak broj jedan. Ali višedecenijski vremenski okvir ipak radi protiv nas, naučnici kažu da su ljudi koji su dizajnirali vojadžer 1 verovatno penzionisani ili su od tada preminuli.

Postoji razumna šansa da nećemo nikada saznati šta je izazvalo ovu anomaliju i u tom slučaju, mi ćemo polako napredovati, radeći stvari da ponovo uspostavimo naše normalno poslovanje.

Ako ne uspemo da rešimo ovu misteriju, pomirićemo se da živimo sa novom, zagonetnom, a možda čak i opasnom stvarnošću. To samo otežava ako ne znamo šta je anomalija, a moramo da budemo obazriviji u koracima koji slede kako bi smo bili sigurni da ne uradimo ništa previše rizično. Ali, jedno je sigurno, vojadžer 1 i dalje svakodnevno šalje naučne podatke, a operacija se ne nazire kraj.

Informacije koje su nam prenele dve sonde pomogle su u dubljem razumevanju heliosfere, difuzne barijere koje sunce stvara oko planeta u našem solarnom sistemu, boljem razumevanju planeta i do sada potpuno nepoznatom među zvezdanom prostoru.

Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke