Connect with us

Subscribe

Zanimljivosti

Priča koja zastrašuje i fascinira u isto vreme: Tigrova brutalna osveta lovcu koji ga je ranio i oduzeo mu plen.

tigrova osveta

Tigar je jedna od životinja čiji spomen i sami izgled izazivaju istovremeno pomešane reakcije kod ljudi. Kao najveća i najjača divlja mačka izaziva fascinaciju, kao životinja sa posebnim krznom izaziva divljenje, a kao jedan od najopasnijih kopnenih predatora izaziva čisti strah. 

Sama reputacija tigra uvek je izazivala poštovanje kako u istočnoj, tako i u zapadnoj kulturi. Istina, u zapadnoj kulturi nikada nije imao status kao kralja životinja kakav je ima lav, no u istočnoj i specifično azijskoj kulturi, status kralja je apsolutno pripadao i pripada tigru.

Tigar je u mnogim kulturama simbol čiste snage i hrabrosti, a zahvaljujući jednom slučaju koji se dogodio davne 1997. godine, možda bi se uz brojne epitete koji mu se dodeljuju, mogao dodati i epitet ‘kralja osvete’. 

Pre nego što se detaljnije osvrnemo na ovu priču, neophodno je znati nekoliko činjenica o tigrovima.   

tigar

 

Najinteligentnije divlje mačke na svijetu:

Tigrovi su najinteligentnije divlje mačke na svetu sa značajno većim mozgom u odnosu na lavove, jaguare i leoparde. Mozak im teži oko 300 grama i po veličini je drugi najveći od svih mesojeda (prvi je mozak polarnog medveda). No, jedna od činjenica koju mnogi ne znaju o tigrovima jeste da je reč o jednim od najosvetoljubivijih životinja na svetu.

Nekoliko je istraživanja pokazalo ovu tvrdnju, ali najviše pažnje privlači anegdota koja se dogodila davne 1997. godine, a koja prati priču sibirskog tigra sa jedne i lovca Vladimira Markova sa druge strane. 

Priča sa elementima basne:

Zamislite prvo jednu malo komičnu i apstraktnu situaciju u kojoj ćete upotrebiti i elemente basne. Dakle, bili ste u džungli i videli tigra kako spava sa plenom pored sebe. Odlučili ste se našaliti sa kraljem džungle i opljačkati njegov plen, misleći da ćete preživeti dovoljno da pričate o tome. Vraćate se kući, ulazite u nju, raspremate se, kada čujete da neko kuca na vrata. Ne očekujete nikoga, pa pitate ko je, ali pošto niko ne odgovara, javlja vam se znatiželja da vidite o čemu se radi- Otvarate vrata, a pred njima ugledate sibirskog tigra sa cigarom u ustima i prednjom desnom štapom naslonjenom na štok kako vam govori: ‘Gde si bre, sad ćemo se malo poigrati’. 

Priča u toj verziji izgleda smešno i nerealno, ali implicira tragičan završetak. No, ono što nije smešno jeste činjenica da se jedan sličan slučaj već dogodio. I ne, nije riječ o mašti niti basni. Istina, tigar u realnoj verziji nije imao cigaru u ustima niti je čoveku kome se svetio dozvolio ulazak u kuću (kabinu) kada ga je ugledao da se vraća. Još sigurnije je da nisu ni reč razmenili pre nego što se desilo ono očigledno.

A to ‘očigledno’ je upravo ono što fascinira i zastrašuje u isto vreme.

Kad lovac postane lovina:

Tigar je zbog svoje retkosti, krzna, ali i simbolike koja ga je pratila, uvek privlačio veliku pažnju krivolovaca. Nije im pomgala ni činjenica da je reč o najvećoj i najjačoj divljoj mački, već naprotiv, upravo je to krivolovcima predstavljalo još veći izazov i motiv. Epilog toga je da su iz divljeg staništa gotovo u potpunosti istrebili ovu jedinstvenu životinju. Ipak, jedan od krivolovaca je svoje greške platio na najskuplji mogući način te je iz prve ruke imao priliku da se uveri kako je to kada te neko vreba i ubije. 

Vladimir Markov je bio krivolovac koji je krajem 1997. godine pucao i ranio tigra, ali se nije zaustavio na tome.  Odlučio je oduzeti i deo tigrovog plena, ne sluteći šta će mu se ubrzo desiti. Povređeni tigar je pratio Vladimira zahvaljujući njegovom mirisu i nakon nekog vremena uspeo naći kabinu u kojoj je lovac inače boravio. Potom je pristupio sistematskom uništavanju svega u kabini što je imalo Vladimirov miris, a onda ga je odlučio sačekati ispred ulaznih vrata. 

Osveta nije bila implusivnog karaktera:

Veruje se da je tigar na povratak Markova u kolibu čekao od 12 do 48 sati. To jasno pokazuje da njegova osveta nije bila implusivnog karaktera, već da ga je jasno držala ideja o njoj. Kada se Markov konačno pojavio, tigar ga je napao, ubio, pojeo i ostavio stravičan prizor iza sebe. Inspektori koji su bili zaduženi za očuvanje tigrova na tom području imali su šta da vide kada su došli na mesto zločina. 

Temperatura je bila trideset stepeni ispod nule, a na jednom mestu sneg je bio potpuno otopljen. U sredini kruga nalazila se šaka bez ostatka ruke, te glava bez lica na njoj. Nešto dalje pronađena je duga butna kost koja je bila izgrižena do beskrvne bele boje. Staza se nastavljala dalje kroz šumu, gde su inspektori konačno našli Vladimira Markova ili barem ono što je od njega ostalo. Ostatke krivoloca činila je odeća, čizme, lomovi slomljenih kostiju, te otrcana košulja sa rukom koja je visila na jednom od rukava.

 Nije želeo samo da ga ubije, već i da ga unakazi:

Glavni inspektor je tvrdio da nikada nije video čoveka uništenog na tako jeziv i temeljit način. To je naveo kao evidentan pokazatelj da je tigar zaista želeo da potpuno unakazi čoveka odgovornog za njegovo ranjavanje i krađu plena, a ne samo da ga ubije. Priča koja je opisana u knjizi ‘The Tiger’ od Johna Vailanta bila je povod za određena istraživanja, ali i za komentare ljudi koji žive i love na tom području. Istraživanja su pokazala da ovaj čin osvete nije iznenađujući, jer nema prevelike razlike između toga kako mozak mačke ili čoveka koristi određene znakove i događaje da bi stvorio kratkoročne ili dugoročne uspomene.

Mozak mačke je daleko napredniji u tom segmentu od psa, a što je mačka inteligentnija, to je više u stanju da postupa onako kako bi ljudski predator u istom slučaju postupio.

Zaključak:

Čin osvete je pokazatelj velike inteligencije i još jedna potvrda zašto tigrovi važe za najinteligentnije divlje mačke. Pored toga, tigrovi imaju bolju kratkotrajnu memoriju od svih drugih životinja, kao i od samih ljudi.. Njihova memorija se sastoji od jačih moždanih sinapsi, što znači da im je kratkotrajno pamćenje u proseku oko 30 sekundi duže od našeg. 

S druge strane, incident poput ovoga gde se tigar pretvara u lovca na drugog čoveka s ciljem čiste osvete, nikada nije zabeležen. Prema mišljenju mnogih, netipične okolnosti koje je izazvalo ponašanje jednog čoveka rezultiralo je i svime što se naknadno dogodilo. Tačnije, da tigar nije bio upucan i da mu nije oduzet plen, lovac bi verovatno bio živ, a ova priča ne bi ni postojala. 

Na kraju pouka ostaje: ‘Ako pucaš u tigra, pucaj da ubiješ ili se barem uveri da je mrtav’.Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke