Connect with us

Subscribe

Istorija

Stojan Korubua četnički komita Stare Srbije

Stojan Korubua četnički komita
Stojan Korubua četnički komita

Stojan Simonović Koruba bio je jedan od najsposobnijih i najneustrašivijih četničkih komita koji se borio protiv osmanilijskog carstva krajem 20. veka.

Stojan Koruba je rođen 1872. godine u pčinjskom okrugu u selu Šapranac. U tom planinskom selu su svi bili sirotinja, pa je tako i porodica Stojana Korube bila siromašna. Ne postoje zapisani podaci o ranoj mladosti Stojana Korube, jedino što se zna, jeste to da je Koruba još kao dete od 6 godina čuvao ovce po surovim pčinjskim planinama i brdima.

pčinjske planine
planine pčinjskog okruga

Stojan Koruba je bio već stasao momak, kada su i pčinjskom okrugu počeli da deluju četničko-komitski odredi koji su se u stilu današnjih komandosa, borili protiv osmanlijskog carstva. Čim je Koruba čuo za postojanje komitskih četa rešio je da im se pridruži. Stojan Koruba je po planinama tragao za četničkim komitama i ubrzo je pred vojvodama i komitama položio zakletvu i pristupio komitskoj četi.

Zbog toga što je od rane mladosi jurio nepristupačnim planinama i brdima, Stojan Koruba je bio veoma spretan i hitar. Prelazio je noću granicu i komitama prenosio pisma sa najpoverljivijim informacijama. Preko granice je preveo brojne komitske čete i nikada nijedna nije bila uhvaćena i otkrivena. Stojan Koruba je znao svaku planinsku stazu kao svoj džep, zbog toga je među komitama ubrzo dobio nadimak “lisica”.

Sem što je imao izvanrednu veštinu kretanja po planinama, Stojan Koruba je savršeno rukovao oružijem. Učestvovao je u mnogim bitkama protiv turskih graničara i turkse vojske. Iako je Stojan Koruba bio samo običan četnički komita, uživao je veliko poštovanje od svih komita. Čak su i vojvode i komandanti ustajali, kako bi mu odali poštovanje, kada bi Stojan Koruba ušao u prostoriju. U pčinjskom okrugu svi su znali za Stojana Korubu i svi Srbi su ga poštovali, a o njegovim hrabrim delima su se ispredale priče.

četnički komita Stojan Koruba
četnički komita Stojan Koruba

Zbog njegove velike popularnosti u narodu, turci su raspisali nagradu za njegovu glavu. Postavljali su bezbroj patrola kako bi uhvatili Stojana Korubu, ali im to nikako nije uspevalo. Ipak, jednom je sreća okrenula leđa Korubi. Veliki broj turskih graničara je opkolilo Stojana Korubu blizu njegove kuće, pre nego što su uspeli da ga zarobe Koruba je progutao pismo koje je trebalo da prenese preko granice. Tukli su ga drvenim kocima, sve dok nije pao u nesvest od batina, a onda su krenuli da mu pale kuću.

Dok je krvav ležao u blatu, Stojan Koruba je mogao da čuje plač svojih najmilijih dok su mu palili kuću. Turci su ga onda svezali i odveli u zatvor. Ali komite nisu džabe Korubi nadenuli nadimak “lisica”, jer čim se malo oporavio, Koruba je iskoristio svoje veštine i pobegao iz zatvora.

Stojan Koruba se ponovo pridružuje komitama i 1912. godina zajedno sa njima i Srpskom vojskom učestvuje u probijanju turskih graničnih karaula. Nakon završetka ovih borbi sa Turcima, Koruba odlazi u Kumanovsku bitku, gde se istakao velikim junaštvom. U prvom svetkom ratu prešao je Albaniju, a onda je preko Solunskog fronta, dolinom Vardara i Morave u strahovitom jurišu sa Srpskom vojskom oslobađao Srbiju od okupatora.

grob četničkog komite Stojana Korube
grob četničkog komite Stojana Korube

Nakon završetka ovih ratova Stojan Koruba dobija zemlju i plac sa kućom, umro je 1937. godine u Vranjskoj Banji.

Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke