Connect with us

Subscribe

Istorija

Rizna Radović devojka komita: Bugari je 15 puta proboli bajonetom

Rizna Radović devojka komita

Ovo je priča o Rizni Radović, hrabroj devojci koja je postala komita vojvode Koste Vojinovića i ostavila neizbrisivi trag u Srpskoj junačkoj istoriji.

Rizna Radović je poreklom sa Kosova, ona je još kao mala devojčica bila prgava i skolna borbi. Kako su šiptarska deca maltretirala njenog mlađeg brata, Rizna je uzela pištolj i kako bi odbranila svog brata, ubila je jednog šiptarskog dečaka. Zbog ovog događaja ona i njena porodica su morali da se odsele sa Kosova, jer im je od strane šiptara pretila krvna osveta.

Toplički ustanak je Riznu Radović dočekao u topličkom selu Prekopuce, ona je tada imala 16 godina. Jednog dana, njena majka je poslala da ode do seoske vodenice, tamo su je uhvatila dva bugarska vojnika i počela su da je tuku. Iako je ona bila devojčica, bugarski vojnici nisu imali milosti tako da su je čak tukli pesnicama u lice. Nakon tog događaja, Rizna Radović se zarekla da je više nikada neće tući neprijateljski vojnici.

Nakon što su joj Bugari ubili celu porodicu, Rizna Radović uzima očevu pušku, oblači komitsku uniformu, šiša se do glave i kreće u planine kako bi pronašla Srpske komite i kako bi im se pridružila.

rizna radović komita

Rizna Radović je znala da se u blizini nalazi komitska četa i počela je po snegu, da luta, po planinama kako bi ih pronašla. Lutajući tako, Rizna naleće na dva austrougarska vojnika, koji je zbog magle nisu videli, uzima pušku i uspeva da sa samo jednim metkom ubije oba neprijateljska vojnika. Ona im tada prilazi, uzima im oružije i municiju i nastavlja svoju potragu za komitama.

Kada je pronašla komitsku četu Koste Vojinovića, rekla je da se zove Stojan, Kosta Vojinović ju je primio u četu, a posebno je bio oduševljen što je sa sobom donela oružije i municiju, jer su tada mnogi bežali u komite, ali nisu imali oružije.

Komite naravno nisu primetile da se radi o devojci, već su svi bili ubeđeni da se radi o mladom i hrabrom momku koji je odlučio da se pridruži komitama. Oni tada nju krštavaju, tu u šumi među odmetnicima i dobija ima “Stojan komita”. Prilikom krštenja kum joj je bio četovođa Jerotije Đenadić, jedan od poznatijih komita u tom deli Srbije.

Jerotije Đenadić
Jerotije Đenadić

Po izbijanju Topličkog ustanka Rizna je sa komitama učestvovala u borbama za oslobođenje Blaca, ali i mnogim drugim bitkama. Nakon propasti Topličkog ustanka, po odluci vojvode Koste Pećanca, Rizna Radović biva odabrana u komitsku četu koja je trebala da upadne u Bugarsku, kako bi izvršila diverzantske akcije i na taj način primorala Bugarsku vojsku na povlačenje.

Po povratku iz ovih borbi, Rizna Radović je na planini Kukavici ranjena u nogu, dum dum mecima i ti meci su joj gotovo otkinuli levu nogu. Pošto je Rizna bila Srpski komita, tražila je od svojih saboraca da je ubiju kako ne bi živa neprijatelju pala u ruke.

Upravo u trenutku ranjavanja, četnici otkrivaju da je Rizna Radović zapravo devojka i tada vojvoda Kosta Pećanac određuje četri četnika da se staraju o njoj i da je prenesu na sigurno mesto. Ali pošto su bili primećeni od strane bugarskih vojnika i pošto ih je strašno usporavala, Rizna Radović ih je molila da je ubiju, ostave i da se spasu. Četnici su to odbijali i nisu hteli da je ostave i da je ubiju, međutim nakon što su i sami bili skorz iscrpljeni i pod pretnjom da će svi biti uhvaćeni, oni je ostavljaju pokraj jednog potoka skrivenu u šumi.

Komite su mislile da će Rizna umreti, međutim Rizna je uspela da previje samu sebe i da sa jednom čuturicom vode preživi čak osam dana.

Izbodena 15 puta sa bajonetima:

Nakon tih 8 dana na nju naleće bugarska patrola i pošto su pomislili da se radi o zamci, oni su je tada izboli bajonetima čak 15 puta, a dva od tih 15 uboda su bila u predelu njenog vrata. Jedan od bugarskih mladih oficira je ukapirao da se radi o mladoj devojci i tada se sažalio, pa je naredio da se Rizna preveze u bolnicu kao zarobljenik.

Tokom lečenja njoj se pogoršava stanje sa nogom i tada joj je leva noga morala biti amputirana. Sve do oslobođenja 1918. godine, uglavnom je bila ili u zatvoru ili u bolnici, a nakon toga je puštena kući. Kada se vratila u Srbiju, u trenutku oslobođenja je sa štakom otišla u selo Blace da dočeka oslobodioce.

Pošto je u Bugarskoj bila loše operisana i lečena, Rizna Radović je ponovo morala da ode u bolnicu i tada od francuskog maršala dobija francuski ratni krst sa palmama. Nakon lečenja od kralja Aleksandra dobija pet hektara zemlje, koju je sama obrađivala iako je bila teški invalid.

Rizna Radović je preminula 1939. godine i sahranjena je na srpskom vojničkom groblju u Dudovoj šumi, na njenom nadgrobnom spomeniku pisalo je komita Rizna Stojan Radović. Međutim, prilikom mađarske okupacije 1941, grobovi srpskih junaka su oskrnavljeni. Oduzimanjem dela groblja od Srpske pravoslavne crkvene opštine, po završetku rata, nadgrobni spomenici su potpuno uništeni, a zemlja izorana zbog izgradnje sportskog centra.

JEDINO što danas čuva uspomenu na odvažnu heroinu je narodna pesma:

OSTA SAMO PESMA

Oj, Rizna, mlado momče, zašto nam selo ostavi,
komitsko ruho obuče, redenik teški navuče,
nazva se Stojan Komita, s gorom se čarnom sastavi.
Da kršiš s gore zlotvore?
Stojane, mori komito, čuva li gorje zeleno,
Trešti li bomba gromovna, pljušti li kiša olovna,
Bije li puška sileno, čujel’ se jeka daleko?
Stojane, bolan Stojane, što ležiš smrknut u gori,
Čuješ li vrane zlokobne, poju ti pesme nadgrobne,
Kakva te mora umori, zašto si tijo, đidijo?
Peku li rane Stojane, sedamnaest smrtnih procvata
Na mladom telu divotnom, rumenom krvlju životnom?
Dušmanska to je osveta, srećne ti rane Stojane

Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke