Connect with us

Subscribe

Istorija

Pet ključnih grešaka koje su Hitlera i Sile Osovine koštale pobede u Drugom svetskom ratu

pet ključnih grešaka hitlera u drugom svetskom ratu

Drugi svetski rat je i dalje tema koja privlači mnogo pažnje među svetskim istoričarima, ali ne samo njima. Svu koji vole “ploviti vremeplovom” čovečanstva žele saznati više o drugim vremenima, ličnostima koje su obilježile ta vremena, kao odgovornima za neke od najvećih tragedija u istoriji civilizacije. 

Drugi svetski rat počeo je 1. septembra 1939. godine invazijom Nemačke na Poljsku. Vodio se između velikog broja zemalja okupljenih u dvije velike alijanse; Sile Osovine i Saveznike. 

Sile Osovine predvodile su Nacistička Nemačka, Japan, Italija sa svojim saveznicama, dok su alijansu Saveznika činile SAD, Velika Britanija i Sovjetski savez sa ostalim zemljama koje su im se priključile.

Drugi svetski rat trajao je punih 6 godina i u njemu je direktno učestvovalo više od 100.000.000 ljudi iz preko 30 zemalja. Veruje se da je u Drugom svetskom ratu stradalo gotovo 55 miliona ljudi. Završen je pobedom Saveznika i kapitulacijom Nacističke Nemačke i Japana. 

Ipak, kapitulacijama Nemačke i Japana prethodile su neke katastrofalne greške koje su Sile Osovine koštale pobede u Drugom svetskom ratu. U ovom tekstu opisat ćemo neke od njih.

Invazija Italije na Grčku:

Benito Musolini, italijanski fašistički diktator, želeo je zadiviti Adolfa Hitlera, a to je smatrao da će uraditi okupacijom Grčke. Musolini nije obavestio Hitlera o ovome, jer je želeo da to bude iznenađenje. Napad je započeo 28. oktobra 1940. godine i nije protekao onako kako se Musolini nadao. Sve se ispostavilo katastrofalnim, jer je rezultirao kontranapadom Grka koji je prouzrokovao povlačenje više od 530.000 italijanskih vojnika. 

Italijani su izveli i drugi napad koji nije uspeo, nakon čega je Adolf Hitler morao reagovati i deo svojih trupa prebaciti u Grčku kako bi konačno slomio otpor ove zemlje. Grčka je ubrzo kapitulirala, ali je velika šteta već bila napravljena. Nemačka je zbog svega morala odgoditi napad na SSSR za nekoliko sedmica, što je napravilo jednu od ključnih prekretnica. Da se kojim slučajem ovo nije dogodilo i da je Hitler napao SSSR kada je planirao, možda bi Sovjetski savez kapitulirao pre ruske zime i ishod Drugog svetskog rata bio bi potpuno drugačiji.

Napad Nemačke na SSSR:

Nemačka i SSSR su početkom Drugog svetskog rata bili saveznici, ali tadašnjem vođi Sovjetskog Saveza, Staljinu, bilo je sasvim jasno da to neće dugo potrajati. Crne sumnje su se obistinile nemačkom invazijom na SSSR pod operacijom kodnog imena ‘Barbarosa’. Nacisti su bili izuzetno motivisani uspesima protiv Francuske i Poljske, te su napad na Sovjetski Savez izveli u zoru 22. juna 1941. godine sa odličnim početnim učincima.

Nemci su napali iz tri smera i u prve dve sedmice zarobili oko 300.000 Sovjeta. No, onda je usledila kobna Hitlerova procena. Hitler je odlučio da preusmeri snage iz grupe ‘Armija Centar’ na jug prema Kijevu umesto prema Moskvi, što se ispostavilo fatalnim.

Odgodađanje napada na glavni grad SSSR-a omogućilo je Sovjetima da ojačaju odbranu, a Nemci su istovremeno bili prisiljeni da se bore po jednoj od najgorih ruskih zima ikada zabeleženoj. Epilog svega je da nisu nisu uspeli osvojiti Moskvu, te su na kraju bili prisiljeni povući se sa cele teritorije tadašnjeg SSSR-a.

napad nemačke na sssr

Napad Japanaca na Perl Harbor:

Pored Hitlerove invazije Sovjetskog saveza, napad Japanskog carstva na Pearl Harbor predstavlja jednu od najvećih prekretnica Drugog svetskog rata. Japan je bio najveći saveznik Adolfa Hitlera i u tridesetim godinama prošlog veka je izveo dva napada na Kinu i započeo potpunu vojnu dominaciju južnim Pacifikom i jugoistočnom Azijom. To je izazvalo velike ekonomske sankcije koje su ovu zemlju stavile u tešku poziciju. Japan je imao opciju da se povuče sa okupiranih teritorija ili da nastavi sa ekspanzijom na teritorije bogate njima potrebnim sirovinama. Odlučili su se za drugu opciju, te su napali Perl Harbor. 

Cilj napada koji je počeo 7. decembra 1941. godine bio je uništavanje važnih jedinica američke mornarice. Pored toga, nadali su se i nanošenju teškog mentalnog udarca Amerikancima. Ipak, rezultirao je potpunim uključenjem Sjedinjenih Američkih Država u rat, te žestokim kontranapadom koji Japanci nisu mogli izdržati. 

Mnogi se pitaju da li bi SAD uopšte ušle u rat da Japanci nisu izvršili napad na Perl Harbor. Kada su se konačno priključili ratu i stali na stranu Saveznika, većini je bilo jasno da Sile Osovine vode borbu koju ne mogu dobiti. 

napad japanaca na perl harbor

Hitlerovo podcenivanje važnosti nemačke mornarice:

Kako je Adolf Hitler sve više želeo uticati na odluke svojih komadanata i generala, tako su greške koje su Nemci pravili na bojnom polju bile sve veće. Jedna od najvećih u vojnom smislu bila je Hitlerova nemogućnost da shvati važnost nemačke mornarice. Mornarica nikada nije dobila podršku u meri koja joj je trebala da dobije neke od najvažnijih bitaka tokom Drugog svetskog rata. 

Hitler je bio opsednut kopnenim borbama i nije shvatao važnost dominacije na moru. Mnogi smatraju da je upravo ‘morska inferiornost’ razlog zašto nacistička invazija na Britaniju nije uspela. Nemci nisu imali morsku moć da okupiraju Britaniju, a sam Hitler nije shvatao koliko su razornu flotu posedovali Britanci. Logično pitanje je kako bi se tok Drugog svetskog rata odvijao da je Hitler u mornaricu ulagao onoliko koliko je ulagao u ostale delove svoje vojske. 

Nemogućnost Hitlera da uvede Španiju i Tursku u rat:

Španija je bila član Sila Osovine tokom rata, ali nikada nije angažovala svoju vojsku. Fašistički diktator Francis Franko je strahovao od ulaska u Drugi svetski rat kako zbog mogućih ekonomskih sankcija od strane SAD-a, tako i zbog činjenice da je bila vidno izmučena španskim građanskim ratom koji su prethodno vodili. 

Hitler je pokušavao nagovoriti Franka da uđe u rat, ali mu to nikada nije pošlo za rukom. Zahtevi koje je španski diktator tražio zauzvrat su bili preveliki. S druge strane, ni Turska, koju je Hitler želeo na svojoj strani, nije bila spremna za izazove Drugog svetskog rata. Razlog je ponajviše bio strah od sukoba sa Sovjetskim savezom. 

Sredinom 1941. godine Turska i Nemačka su potpisale sporazum o nenapadanju, ali je tri godine kasnije Turska, videvši da Sile Osovine ne mogu dobiti rat, naposletku odlučila ući u isti i stati na stranu Saveznika. To je kod Hitlera izazvalo kajanje, jer nije napao Tursku onda kada je mogao i prisilno je uvukao u rat. 

Prijavite se i pratite nova članke

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Uspon i pad komunizma: Ključni razlozi koji su doveli do raspada Sovjetskog Saveza i istočnog bloka. - Razotkrivač

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke