Connect with us

Subscribe

Zanimljivosti

Novac – zanimljivosti koje niste znali

novac zanimljivosti koje niste znali

Svi ga koristimo i svi volimo da ga imamo, ali da li ste se nekada zapitali ko se prvi setio da uvede novac u svakodnevni život ili od koje se godine pojedina valuta koristi?

Novac pokreće naš život, od njega zavisi mnogo toga, postoji čak i izreka „Novac, a ne ljubav, pokreće svet.“ Držali se te izreke ili ne, novac je bitan u našem životu i diktira mnoge stvari.

ameički dolari novac

Svi volimo da brojimo novac i da držimo u rukama pozamašnu svotu, ali da li ste znali da je novac prljaviji od toaleta? Na 80 novčanica od 1 dolara nalazi se preko 3.000 vrsta organizama. Izgleda da ljudi nisu jedina vrsta kojoj je novac primamljiv !

Istorija novca:

Da krenemo ispočetka, novac najsličniji današnjem nastao je u 7. veku pre nove ere u Maloj Aziji u državi Lidija. Novac se izrađivao od elektruma (legura zlata i srebra). Kasnije se novac izrađivao od zlata, srebra, bronze, bakra a poslednjih stotinjak godina za izradu novca koriste se nikl i železo. Zanimljivo je da se novac izrađivao ručno sve do 16. veka kada se pojavljuju prve mašine za kovanje novca.

Za vrijeme antike na kovanice su se stavljali likovi božanstava i junaci iz mnogobrojnih antičkih mitova. Na primer, Aleksandar Veliki je na novac stavljao lik Herkulesa, Herkules se nalazio na kovanici srebrne tetradrahme.

Nakon Aleksandrove smrti tradicija se nastavlja iz prostog razloga što je ova kovanica dobila na važnosti i vrednosti.

Prvi vladar koji na novac stavio svoj lik je rimski car Julije Cezar, to se desilo 44. godine pre nove ere.

Tada se to smatralo vrlo arogantnim činom ali je u kasnijim vekovima zaživela ova tradicija pa i dan danas na novcu nalazimo likove vladara i to je slučaj u skoro svim državama sveta.

kovane novčanice

Evro je jedna od najpoželjnijih valuta na svetu:

Najrasprostranjenija valuta u Evropi – evro je uveden 1. januara 1999. godine, novčanice i
kovanice evra puštene su u opticaj 1. januara 2002. godine.

U svim državama Evropske Unije evro je zvanična valuta sem u Švedskoj, narod Švedske se na dva referenduma izjasnio da ne želi uvođenje evra. Zanimljivo je da je jedina država koja koristi evro a nije članica Evropske Unije, naša susedna zemlja – Crna Gora.

Činjenica je da je evro druga najveća rezervna valuta i druga najčešće korištena valuta u svetu, nakon američkog dolara. Dizajn evra je prepoznatljiv i na svim papirnim novčanicama je manje više isti.

Na prednjoj strani se nalaze kapije koje simbolišu otvorenost i gostoprimstvo zemalja članica Evropske Unije a na poleđini su mostovi kao simbol povezanosti zemalja i njihove međusobne saradnje.

valuta EU euro

Kovanice evra se izrađuju sa sigurnosnim obodima sa strane što sprečava falsifikovanje i
cirkulaciju lažnih evra. Kovanice niže vrijednosti se prave od nordijskog zlata koje nije zlato već legura bakra i aluminijuma.

Evro je idealna valuta ako volite putovanja, evro možete koristiti na Karibima, Kanarskim Ostrvima. Severni deo Afrike i južnoamerička država Gvajana su prihvatile evro kao sredstvo plaćanja. Zanimljivo je da je Iran svu svoju imovinu pretvorio u evro kako bi bili što nezavisniji od američkog dolara.

Na američkom dolaru nema crnaca:

Dolar je zvanična valuta Sjedinjenih Američkih Država od 1792. godine a danas spada u
najpopularnije sredstvo plaćanja. Žargonski naziv za dolar – “buck” povezuje se s nazivom za
kožu jelena a po drugim verzijama reč “buck” se dovodi u vezu s drevnim bogom vinarstva –
Bacchusom. Približna težina jedne novčanice je 1 gram a najčešće se sreću novčanice od 1
dolara – skoro polovina novčanica koje se štampaju su u apoenima od po 1 dolara!

Na svakoj kovanici i novčanici nalazi se slogan “In God We Trust” (Vjerujemo u Boga). Ta praksa se uvela 1864. godine i traje do današnjeg dana. Ovaj slogan je od 1956. godine i zvanični slogan Sjedinjenih Američkih Država.

američki dolar

Zanimljivo je da postoji novčanica od 2 dolara, prvi put je stavljena u opticaj 1862. godine, a godine prestalo je štampanje iste. 1976. godine, pri proslavljanju 200 godina postojanja SAD-a ponovo je stavljena u promet, ali u malim količinama. Trenutno novčanice od 2 dolara čine tek 1% papirnatih valuta. Pošto su novčanice od 2 dolara vrlo, vrlo retke, postoji mišljenje da onaj ko poseduje tu novčanicu može da zaradi dosta više ako je proda. Ali, to je samo urbana legenda, novčanica od 2 dolara vredi – 2 dolara.

SAD se zalažu za sve vrste ravnopravnosti, pa tako i za rasnu ravnopravnost, ali ni na jednoj
novčanici nema crnaca iako su sveprisutni u američkoj kulturi i istoriji.

Rusi su rublju pravili od platine:

U srednjovekovnoj Rusiji nije bilo razvijeno rudarstvo te se za potrebe kovanja novca uvozilo
srebro. Srebro se pretapalo u poluge koje su krajem 13. veka dobile naziv “rublji” – na polugama bi se nakon levanja pojavljivao rub i otuda naziv za rusku valutu rublju. Prve rublje su vredele mnogo više nego današnje iz prostog razloga što su bile retke i nije ih svako mogao posedovati.

Prve rublje počele su se kovati oko 1704. godine za vreme vladavine ruskog cara Petra Velikog. Zanimljivo je da je rublja prva valuta u svetu čija se vrednost utvrđivala pomoću decimalnog sistema. Ovu praksu su preuzele i druge zemlje sveta.

Jedno vreme se ruska rublja kovala od platine. Iako zvuči krajnje ekstravagantno, postoji vrlo
jednostavno objašnjenje. Pravljenje novca od platine je za Ruse u to vreme bila jeftinija opcija nego da uvoze srebro. Taj nesvakidašnji čin se desio nakon 1828. godine kada su Rusi na Uralu otkrili nalazišta platine. U to vreme nije bila poznata vrednost ovog plemenitog metala pa su je Rusi koristili za sve i svašta, između ostalog i za pravljenje novca.

ruska rublja

Zanimljivo je da u Rusiji možete plaćati jedino rubljama, druge valute nisu u opticaju. Dolare ili evre ćete lako zameniti u menjačnicama, druge valute Rusima baš i nisu primamljive.

Iako nam je novac neophodan za svakodnevni život, ipak nije sve u novcu, ima nešto i u platini koju su Rusi koristili za izradu novca! Šalu na stranu, sve na ovome svetu ima svoju zanimljivu istoriju i neke činjenice u koje je teško poverovati, na primer, svake godine se štampa više novca za popularnu igru Monopol nego stvarnog novca. Izgleda da više volimo igre u kojima posedujemo lažni novac nego brigu o stvarnom novcu i svim poteškoćama koje nam donosi previše ili premalo novca.

Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke