Connect with us

Subscribe

Istorija

Šta znače lobanja i ukrštene kosti na četničkoj kokardi ?

lobanje i ukrštene kosti na četničkoj kokardi

Postoje više vrsta četničkih kokardi i neke na sebi imaju lobanju i ukrštene kosti, a neke samo Srpski grb, u ovom članku vam otkrivamo šta zapravo simbolizuju lobanja i ukrštene kosti.

Četnici su već decenijama unazad, žrtve užasne propagande i prikazuju se u najcrnjem mogućem svetlu. Lažnu sliku o četnicima šire uporedo komunisti, ustaše, šiptari i drugi mrzitelji Srbije i svega što je Srpsko.

Četnici se uglavnom prikazuju kao bradati, štrokavi silovatelji i koljači, a jedan od glavnih aduta u dokazivanju da su četnici zli, jeste pominjanje “lobanje i ukrštene kosti” koji se spadaju u jedan od glavnih četničkih simbola.

četnička zastava sa lobanjom i ukrštenim kostima

Kao što smo već naveli upravo je lobanja sa ukrštenim kostima služila da se dočara kako su četnici veoma zli. Malo je onih koji znaju šta zapravo simbolizuju lobanja i ukrštene kosti koje se nalaze na mnogim četničkim simbolima.

Pre nego što se uopšte upustimo u objašnjenje značenja četničkih simboli i oznaka, potrebno je da napomenemo da četništvo predstavlja direktan nastavak srpske hajdučke tradicije. Kao što poznato, četnici se prvi put pominju tokom dva događaja u Staroj Srbiji (današnjoj Severnoj Makedoniji). Prvi je Kumanovski ustanak, koji je bio ustanak srpskog naroda početkom 1878. godine sa željom da se zajedno sa vranjskim srezom priključi Srbiji.

Drugi događaj je Brsjačka buna koju su potomci srpskog plemena Brsjaci podigli protiv turskog i kačačkog nasilja u Staroj Srbiji tokom 1881. i 1882. godine takođe sa željom priključenja Kneževini Srbiji.

Idejni tvorac četnika i četničkog pokreta bio je jedan Srbin rimokatolik iz Dubrovnika odnosno profesor i diplomata Matija Ban, po kome danas Banovo Brdo u Beogradu nosi ime.

On je prvi pisao o potrebi četničkog organizovanja i ratovanja Srba izvan Srbije još 1848. upotrebivši pojmove ”četnik” i ”četovanje” po prvi put. Tri ključne ličnosti su zaslužne za institucionalno oblikovanje četničkog pokreta: lekar dr Milorad Gođevac iz Valjeva, veletrgovac i jedan od najbogatijih Srba svog vremena Luka Ćelović iz Trebinja i general Jovan Atanacković iz Negotina.

Oni su u septembru 1903. u Beogradu osnovali čuvenu ”Srpsku revolucionarnu organizaciju”, a u njen centralni odbor ušli su još i srpski advokat i doktor prava iz Skoplja Vasa Jovanović, jedan od najčuvenijih političara u srpskoj istoriji Ljubomir Davidović koji je osnovao predratnu Demokratsku stranku, bogati veletrgovac i narodni poslanik u srpskoj skupštini Golub Janić iz Mavrova u Staroj Srbiji i akademik Ljubomir Stojanović iz Užica koji je bio jedan od najučenih ljudi tog vremena.

Oni organizuju srpski narod Stare Srbije za borbu protiv Turaka, albanskih kačaka i Bugara i ujedinjenje sa maticom, Kraljevinom Srbijom.

Između dva rata postoje i izuzetno jake četničke organizacije koje su se sastojale mahom od vojno sposobnih veterana i nekada aktivnih četnika u četničkim odredima. O njima je kralj Aleksandar I Karađorđević posebno vodio računa i pomagao njihov rad.

Jedna od glavnih misija predratne četničke organizacije bila je zaštita Srba u mešovitim sredinama, a tamo gde su predratni četnici bili organizovani, izbegnut je pokolj srpskog stanovništva jer su se organizacije poput četnika, sokola, skauta i Srpske narodne odbrane spremale za neizbežni susret sa nemačkim ekspanzionizmom. Smrću kralja Aleksandra, rad ovih organizacija bio je otežan.

Ovo je bio kratak opis četnika ali ćemo ovu temu ostaviti za neke druge članke, a sada ćemo se vratiti na objašnjenje šta zapravo simbolizuju lobanja i ukrštene kosti na četničkoj kokardi.

Simbol lobanje i ukrštenih kostiju na četničkoj kokardi:

Simbol lobanje sa ukrštenim kostima je duboko ukorenjen u hrišćanskoj tradiciji srpskog naroda. Lobanja i ukrštene kosti simbolizuju borbu i istrajavanje u borbi po cenu smtri.

Lobanja i ukrštene kosti se mogu naći u pravoslvanoj ikonografiji i ima je na mnogim ikonama koje prikazuju raspeće Isusa Hristosa na krstu.

Mesto na kome je Isus bio razapet naziva se Golgota, što u prevodu znači “mesto lobanje” a prilikom spuštanja Isusa Hristosa sa krsta pronađena je lobanja i ona se od tada slika na mnogim ikonama koje prikazuju Isusovo raspeće.

Isusvo raspeće i lobanja sa ukrštenim kostima

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi monasi posebnog reda, takozvani velikoshimnici nose lobanju kao znak svoje spoljne odeće. Ova lobanja simbolizuje da svim svojim bićem idu za Isusom Hristom čak i po cenu stradanja i sopstvene fizičke smrti.

pravoslavni monah srpske pravoslavne crkve

Upravo isto značenje imaju lobanja i ukrštene kosti na četničkoj kokardi i na četničkim zastavama, pa je odatle došao i onaj čuveni četnički uzvik “Sa verom u Boga za kralja i otadžbinu, sloboda ili smrt”. To je upravo ono što simbolizuje istrajavanje u borbi, pa čak i po cenu stradanja i ovozemaljske smrti.

Oreginalne četničke zastave upravo prikazuju lobanju sa kostima, koje su bele boje, dok je sama zastava u skladu sa pravoslavnom tradicijom crne boje.

Nije tačno poznato otkada se tačno javljaju ovakve oznake u četničkim pokretima, a takođe je tajna i ko je i kada predložio da ovo bude četnička zastava. Uglavnom, više je nego jasno da je simbol preuzet iz pravoslavlja i da označava pobedu ili borbu do same smrti i stradanja.

Prijavite se i pratite nova članke

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Da li ste znali su četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" u svojim vojnim operacijama - Razotkrivač

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke