Connect with us

Subscribe

Istorija

Komita Milica Begović ubila izdajnika i tako osvetila brata Dimitrija Begovića

komita Milica Begović

U jednom od naših predhodnih članaka pisali smo o velikom Srpskom heroju vojvodi Dimitriju Begoviću i njegovoj junačkoj pogibiji. Danas vam pišemo o njegovoj sestri Milici Begović koja je osvetila njegovu smrt i presudila čoveku koji ga je izdao.

Sestra poručnika Dimitrija Begovića, Milica Begović je tri godine zahtevala od države Srbije da kazni izdajnika koji je bugarima izdao Srpsku vojsku, ali se država Srbija nije oglašavala po tom pitanju.

Nova država Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca nije htela da kažnjava izdajnike, već je od kralja Aleksandra proglašena opšta amnestije, zbog Hrvata i Slovenaca koji su učestvovali u ratu.

Milica Begović je tri godine protestovala, molila i na kraju se odlučila da sama kazni izdajnika Srpske vojske i tako osveti svog brata. Ona je otišla na grob svog brata Dimitrija Begovića i tamo se zaklela da će ga osvetiti i da će presuditi izdajniku.

 komita Milica Begović
Na slici gore komita Milica Begović

Tri godine nakon junačke pogibije Dimitrija Begovića, njegova sestra Milica Begović je obukla svoje crno komitsko odelo, pripasala pištolj, redenike i komitsku kamu, sela na konja i uputila se u selo Donja toponica, gde je izdajnik bio na veselju kao kum.

Milica Begović je ušla u kafanu u kojoj je izdajnik slavio, niko ništa nije posumnjao jer je bila ogrnuta mantilom. Sela je i kulturno sačekala da se kum izveseli, onda mu je prišla, rekla mu je “donosim ti poruku” od mog mrtvog brata Dimitrija Begovića, izvadila pištolj i sve metke mu sasula direktno u glavu. Naočigled zaprepašćenih slavljenika, Milica je izvadila svoju komitsku kamu i izdajniku je odeskla glavu.

Glavu je stavila u torbu, ponovo zajahala konja i otišla pravo u Prokuplje i glavu je predala rezervnom kapetanu žandarmerije.

Ona je mu je tom prilikom rekla, gospodine kapetane, vi dobro znate da je Mihajlo Raonić izdao mnoge, a među njima i moga brata Dimitrija. Ja sam svoga brata osvetila i ubila izdajnika, evo njegove glave, evo moje glave, sudite mi.

Kapetan žandarmerije je rekao da niko neće da je hapsi, niti će bilo ko da joj sudi. Rekao joj je da će oni odneti glavu u selo da bi se Mihajlo Raonić mogao sahraniti, a njoj je rekao da ide kući.

Milici Begović nikada nije suđeno, živela je normalan život i umrla je prirodnom smrću u toku drugog svetskog rata.

Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke