Connect with us

Subscribe

Zanimljivosti

Šta ćete videti ako na google mapi ukucati BIA, ovo zna mali broj ljudi

google mapa bia

Svi znaju šta je BIA, da je to bezbednosna služba u Srbiji, ali mali broj ljudi zna šta se može videti ako se na google mapi ukuca “Bezbednosno informativna agencija”.

U prvi mah nećete videti ništa neobično, tu je zgrada BIA-e, brojni parkinzi, zgrade i drvoredi. Ali ako malo bolje zagledate odmah pored glavnog parkinga BIA-e, ugledaćete neobičan red drveća, a ako još bolje pogledate videćete da su to zapravo slova i da tu piše reč “Tito”.

bezbednosno informativna agencija BIA i drvored gde piše tito

I da, vaš vid vas ne vara, pored parkinga BIA-e zaista postoji drvored u obliku slova koja kada se čitaju iz vazduha predstavljaju reč “Tito”. I da, to je baš onaj Tito na koga ste pomislili, Josip Broz Tito, a drvored je napravljen u njegovu čast još u doba SFRJ, ali je iz nekog razloga još tu.

KAKO JE NASTAO DRVORED:

Za vreme hladnog rata, vodila se velika borba tajnih službi SSSRA i SAD, ali u toj borbi ni naša UDBA nije stajala sa strane i aktivno je učestvovala u toj priči.

Baš u to vreme SAD su krenule sa masovnim korišćenjem špijunskih satelita, snimali su sve važne zgrade pa među njima i zgradu tajne službe.

UDBA je znala da ih snimaju satelitima, ali su tu bili nemoćni pa su onda došli na ideju da im doskoče na taj način, što će na velikoj površini zasaditi drveće u obliku Titovog imena, pa bi tako amerikanci uvek pri snimanju videli reč “Tito”.

Ovo je trebalo da bude kao poruka američkoj tajnoj službi, preko koje joj se UDBA ruga, ali sem zanimljive priče iz doba hladnog rata, nije poznato da je ova dosetka UDBE imala neki veći obaveštajni efekat na američku tajnu službu.

Vrlo je zanimljivo da je drvored opstao i nakon toliko godina nakon Titove smrti i da se i dan danas održava. Neki zbog toga tvrde, da komunisti i udbaši i dalje vladaju Srbijom i srpskim tajnim službama i da odlučuju o svemu što se dešava u Srbiji, ali su to samo nagađanja i za to nemamo dovoljno dokaza.

Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke