Connect with us

Subscribe

Istorija

Četnički vojvoda stare Srbije Anđelko Aleksić 1876-1904

vojvoda anđelko aleksić -ovako se predava srpski komita-razotkrivac.rs
vojvoda anđelko aleksić -ovako se predava srpski komita-razotkrivac.rs

Vojvoda Anđelko Aleksić rođen je 1876. godine u selu Midinci u staroj Srbiji i bio je jedan od prvih Srpskih vojvoda, koji je četničke komite poveo u borbe protiv Turaka.

Anđelko Aleksić je bio srednjeg imovinskog stanja, vrlo kulturan i po pisanjima beogradskih opštinskih vlasti vrlo poštovan u narodu. Pre nego je postao četnički vojvoda i vođa komita, Anđelko Aleksić je radio u Beogradu u kafani “Orijent”.

kafana orijent beograd razotkrivac.rs

Anđelko je takođe jedno vreme radio i kao mlekar i u jednoj piljarnici, ali ga je najviše ljudi znalo po njegovom izvanrednom kuvanju u kafani-hotelu “Orijent”.

Stupanje u komite:

Kada su Luka Ćelović, Jovan Atanacković i Milorad Gođevac u septembru 1903. godine osnovali “Srpsku revolucionarnu organizaciju” Anđelko Aleksić joj se pridružuje kao borac.

U Beogradu se 23. marta. 1904. godine, formira prva “komitska četa” koja je bila sastavljena od 25 četnika. Ova komitska četa je bila sastavljena isključivo od Starosrbijanaca, a pošto se vojvoda Anđelko Aleksić pokazao kao najbolji i najspremniji, on je postavljen za vođu ove prve komitske čete.

Odmah po formiranju ove komitske čete, vojvoda Anđelko Aleksić kreće na svoj prvi zadatak. U najvećeoj mogućoj tajnosti, naoružani četnici se vozom prebacuju od Beograd do Vranja. U Vranju ih je sačekao izvršni odbor i pomogao im da nesmetano pređu srpsko-tursku granicu, pored crkve Sv. Ilije. Komitska četa je krenula u svoju prvu akciju ka Zebrnjaku, a uz put su svratili kod budućeg vojvode Todora Krstića Algunjskog u selo Algunja. Kod Kumanova je trebalo da im pomogne pop Taško Petrović, ali je prota iz nepoznatog razloga otkazao pomoć komitama, najverovatnije zbog prevelikog straha od turaka.

Prvi sukob turske vojske i srpskih komita:

Kod Šupje stene turci su primetili nepoznate naoružane ljude i šalju desetak puta veću vojsku na njih. Tu dolazi do velikog puškaranja između četničkih komita predvođenih vojvodom Anđelkom Aleksićem i turske vojske koju je predvodio Hamid Paša.

vojvoda Anđelko Aleksić
vojvoda Anđelko Aleksić

U ovom okršaju sa mnogostruko jačim neprijateljem četničke komite su uspele da nanesu veliki udarac turcima, ali su zato i sami pretrpeli velike gubitke. Ubrzo turska vojska pravi obruč oko srpskih komita, ali oni odbijaju da se predaju i bore se dok nisu svi izginuli.

Na kraju borbe ostaje živ jedino vojvoda Anđelko Aleksić, turci ga pozivaju da se preda ali on to odbija. Poslednji metak koji je imao ispaljuje u turskog vojnika, a onda izlazi pred tursku vojsku i pre nego je četničkom kamom sam sebi prerezao vrat, vojvoda Anđeko Aleksić se obraća turcima “Ovako se predava Srpski komita !”

vojvoda anđelko aleksić ikona

U jednom Srpskom manastiru postoji ikona vojvode Anđelka Alekisića koji je prikazan kao svetac, sa oreolom oko glave i nožem koji sebi zabija u vrat, a u Beogradu je postojala i ulica sa njegovim imenom, sve do 1946. godine, kada su komunisti promenili ime te ulice.

Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke