Connect with us

Subscribe

Istorija

Da li ste znali da su upravo četnici primili prvi udar austrougarske vojske na Drini i zaustavili ih u napredovanju ?

četnici primili prvi udar austrougarske vojske na Drini
četnici primili prvi udar austrougarske vojske na Drini

Većina priča o četnicima se vezuje za Drugi svetski rat i Ravnogorske četnike, ali da li ste znali, da su četnički komandosi imali veliku ulogu i u Prvom svetskom ratu i da su upravo oni primili prvi napad austrougarske vojske i zaustavili ih na Drini ?

Baš pred početak Prvog svetskog rata, država formira četri četnička bataljona od kojih je svaki brojao po 1000 ljudi. Naredbu o formiranju ova četri četnička bataljona u Skoplju je potpisao Živojin Mišić. Ovo su bile prve specijalne jedinice u svetu, a veliki broj četnika činili su srpske komite koji su i te kako bili vešti sa oružijem i specijalisti za gerilsko ratovanje. Zlatiborski četnički bataljon je bio pod komandom vojvode Koste Todorovića, Jadarski bataljon pod komandom vojvode Vojina Popovića, Rudnički bataljon je bio pod komandom vojvode Vojislava Tankosića i Gornjački bataljon je bio pod komandom vojvode Velimira Vemića.

Sačekali austrougarsku vojsku na Drini:

Kada je 12.08.1914. godine, krenuo napad austrougarske vojske preko Drine na Srbiju, upravo su ova četri četnička bataljona primila prvi udar, jer srpska vojska nije stigla na vreme da se mobiliše. Četnici su se tada podelili u više manjih odreda i vodili krvavi boj protiv daleko nadmoćnijeg i brojčano jačeg neprijatelja. Iako su trpeli velike gubitke četnici se nisu povukli ni jedan pedalj i uspeli su da zaustave austrougarsku armiju, taman toliko, dok na Drinu nije stigla Srpska vojska i krenula u kontra napad zajedno sa četnicima.

Četnički komandosi učestvovali su u svim važnim bitkama od 1914 do 1918. godine. Delovali su kao predhodnica i izvidnica Srpske vojske, a prilikom odstupanja ostajali su iza neprijateljske linije, neprijatelju sekli komunikacije i dotoke hrane i municije.

Četnici su 1914. godine učestvovali i u Cerskoj i u Kolubarskoj bitci, u bitci na Mačkovom kamenu, kao i u oslobođenju Beograda.

Četnici nisu žalili svoje živote prilikom odbrane Srbije:

Četnički komandosi nisu žalili svoje živote prilikom odbrane Srbije. Bili su hrabri i neustrašivi borci kakve svet do tada još nije video i upravo zbog toga, smrtnost četnika u borbama bila je preko 60%.

Upravo zbog velikih gubitaka četnika, sva četri četnička bataljona su spojena u jedan, a komandant bataljona je bio vojvoda Vojin Popović u narodu poznatiji kao Vojvoda Vuk.

vojvoda Vojin Popović
vojvoda Vojin Popović Vuk

Povlačenje Srpske vojske preko Albanije:

Četniki komandosi su takođe imali važnu ulogu prilikom povlačenja Srpske vojske preko Albanije. Tokom povlačenja vojske, četnici su štitili odstupnicu vojsci i vodili krvave bitke sa Bugarima i šiptarima. Najpoznatija je bila bitka na planini Čemerno u kojoj je izginulo preko 2000 srpskih vojnika, a veliki broj njih su bili upravo četnički komandosi.

Na vrhu planine Čemerno nalazila se treća i poslednja linija od oko 2000 srpskih boraca, koji su pružali odstupnicu Prvoj armiji Srpske vojske koja se iznurena povlačila preko Albanije. Da je neprijatelj uspeo da probije ovu liniju i zaustavi povlačenje Srpske vojske sve bi bilo gotovo. Ali nije uspeo, 2000 srpskih boraca i četnika su izginuli svi do jednog i obezbedili su dovoljno vremena Srpskoj vojsci da se povuče.

planina čemerno
Planina Čemerno – najkrvavija planina u Srbiji

Jedan broj četnika se zajedno sa Srpskom vojskom povukao u Grčku preko Albanije, ali je dosta četnika (bivših komita) ostalo po nepristupačnim srpskim planinama, odakle su i dalje vodili gerilsku brobu i suprostavljali se agresoru.

Četnici na Solunskom frontu:

Na Solunskom frontu četnici su ponovo pokazali veliku hrabrost, a zanimljivo je da su se odredi Sene Markovića i Jovana Babunskog u čiju čast je napisana pesma “Sprem te, se sprem te četnici” borili pod francuskom komandom, za razliku od ostalih četnika koji su se borili pod srpskom komandom.

sena marković i vojvoda jovan babunski

Upravo su četnici uspeli da zauzmu vrh Svetog Ilije i da tako odluče pobednika bitke na Kajmakčalanu. U ovim borbama četnici su imali velikog uspeha, ali je četnički bataljon vojvode Vuka bukvalno desetkovan, od 2200 četnika, borbe je preživelo svega 450 četnika.

Na Kajmakčalanu je 29.11.1916. godine, poginuo i sam vojvoda Vojin Popović Vuk, on je ranjen u ruku i nakon što se spustio u rov kako bi mu ruka bila previjena, drugi metak ga je pogodio pravo u srce.

Nakon probijanja Solunskog fronta u Toplicu je poslat vojvoda Kosta Pećanac koji je trebalo da organizuje ustanak, zajedno sa preostalim komitama iz tih krajeva Srbije. Događaj je poznat kao Toplički ustanak, ali nekom drugom prilikom ćemo više pisati o tom neuspelom pokušaju dizanja ustanka.

Prijavite se i pratite nove članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nove članke