Connect with us

Subscribe

Zanimljivosti

8 revolucionarnih oružja koji su promenili ratove i istoriju čovečanstva.

8 revolucionarnih oružija

Pored svih promena koje su obeležile svet u proteklim vekovima, neke stvari su neminovno ostale iste. Ljudska psihologija i dalje se zasniva na sličnim elementima, samo su drugačija oruđa kojom se eksploatišu.

Iako je svest ljudi u proseku na većem nivou nego prije 100 godina, napredak koji smo kao čovečanstvo napravili u tom aspektu daleko je od napretka ostvarenog u kontekstu tehnologije. A jedna od bitnih grana tehnologije je ona vojna.

Ako se pitate šta je zajednički nazivnik za ljude danas i prije 100, 500 ili 100 godina, onda je to definitivno potreba da se dele od drugih. Nacije, religije, države su nastajale upravo iz tih razloga, a zbog istih stvari su se vodili i ratovi.

Ratna istorija čovečanstva, ruku na srce, nije nam za pohvalu, ali nas uči o mnogo čemu. Istoriju je bitno poznavati kako bi mogli učiti iz nje, ali i bolje shvatiti kontekst vremena u kojima nismo živeli. Jer, vremena u kojima nismo živeli su oblikovala ona u kojima živimo.

Ratovi, koliko god teški i brutalni bili, toliko su fascinantni za istoričare. Iako ih smatramo tamnom stranom čovečanstva i civilizacije, neminovno su oblikovali svet kakav poznajemo. Stoga je zanimljivo i pratiti njihovu evoluciju ili, bolje rečeno, evoluciju oružja kojima su se vodili, a koja su menjala svet.

Pa, krenimo.

Luk i strela:

Luk i strela predstavljaju jednu od najstarijih kombinacija oružja. Ljudima su još prije više od 70.000 godina služili za rat, ali i lov. Predstavljali su glavnu simboliku velikog broja naroda te su oblikovali mnoga društva, od antičkog do srednjeg veka. Posebnu promenu napravilo je razvijanje dugog i kompozitnog luka koji je bio u stanju probijati metalni oklop. To je povećalo efikasnost borbe na daljinu koja je dobila prednost nad borbom prsa u prsa.

Raniji modeli su pravljeni od drveta, a kompozitni i od drveta, ali i roga i životinjskih žila. Bili su mnogo smrtonosniji i efikasniji, a plemena u Mezopotamiji, Evroaziji i Zapadnoj Aziji koristili su ih za izgradnju najranijih civilizacija.

luk i strela

Barut:

Uvek je zanimljivo spoznati kako je ono što danas uzimamo zdravo za gotovo, nekada bilo revolucionarno otkriće. Barut spada u jedan od tih elemenata koji je otkriven na potpuno neočekivan način. Kineski alhemičari su tražeći eliksir besmrtnosti otkrili barut u 9. veku, a to otkriće promenilo je celi svet. Zamislite, da nije bilo baruta, ne bi bilo ni topova, granata, pušaka niti bilo kojeg vatrenog oružja koje će igrati neverovatno važnu ulogu u svakom aspektu ljudske istorije.

Puška Henri 1860:

Metalni oklop i takozvane muškete činili su važan deo ratovanja sve do kraja 17. veka kada je na scenu stupio Benjamin Tiler Henri. On je patentirao pušku Henri 1860 koja je vojnicima omogućila potpuno novi način ratovanja.

 Bila je to prva puška na svetu sa polugom koja je vojniku pružala mogućnost ispaljivanja više hitaca odjednom. Zahvaljujući ovom tipu puške jedinice su bile u stanju dobijati bitke uprkos brojčanoj inferiornosti. Iako njihova proizvodnja nije uticala na ukidanje poluautomatskih pušaka, bila je preteča modernih jurišnih pušaka.

Avion Voker E I:

Ljude je uvek privlačila misao da rade stvari koje su im u osnovnoj esenciji neprirodne. Letenje je jedna od njih, no želja čovečanstva za napredovanjem u svakom aspektu rezultirala je i ‘pokoravanjem’ neba. Ratovi su uvek izvlačili najviše iz naučnika, a isti slučaj je i sa holandskom inženjerom Entonijem Fokerom.

On je zaslužan za proizvodnju prvog aviona sa ugrađenim mitraljezom. To je avionima dalo mnogo veće ofanzivne i odbrambene mogućnosti. Foker je 1915. godine primenio mehanizam švajcarskog dizajnera Franca Šnajdera i uspio ugraditi mitraljez koji je mogao pucati između lopatica propelera aviona.

Iste godine je nemačka vojska proizvela prvi borbeni avion Foker E I, koji je poboljšavan i zamenjen serijama E II i E III. To je napravilo revoluciju u ratovanju jer su sve druge velike vojske počele kreirati vlasiste programe borbenih aviona koji su iz decenije u deceniju značajno unapređivani.

Tenk Mark I:

Da biste nešto stvorili morate imati viziju u glavi, a toga ljudima nikada nije nedostajalo. Ono što je nedostajalo jeste tehnologija da zamisli sprovedu u djelo. Koncept pokretnog, oklopnog vozila s montiranim oružjem datira još od 15. veka, ali tek je šest vekova kasnije takvo oružje upotrebljeno u borbi.

Reč je o britanskom tenku Mark I koji je prvi tenk ikada upotrebljen na ratištu. Tenk je proizveden kao vid rešenja za rovovski način ratovanja. Prvi put je korišten 15. septembra 1916. godine tokom ofanzive Britanaca na Somi. Tenk je prije upotrebe bio obavijen velom tajne.

Imao je šestočlanu posadu i četiri mitraljeza na sebi. Tenkovsko ratovanje je njegovom proizvodnjom  postalo jedan od glavnih aspekata modernog ratovanja. To je posebno došlo do izražaja tokom Drugog svetskog rata.

Atomska bomba:

Atomska bomba predstavlja oružje najrazornije moći koje je svoj debi imalo krajem Drugog svetskog rata. Amerikanci su 6. i 9 avgusta 1945. godine u želji da prisile Japan na kapitulaciju bacili dve atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki. Broj žrtava i povređenih osoba u početnim eksplozijama procenjuje se na 240.000, no posledice radijacije rezultirale su još većim brojem žrtava u narednim godinama i decenijama.

Istina je da su bombe bile deo ratovanja vekovima, ali atomska bomba je promenila sve. Mogućnost da u potpunosti zbriše čitav grad i ljude u njemu pokazala je do kojih granica ljudska želja za dominacijom može ići. Nuklearno oružje i njegovo posedovanje značajno oblikuje međunarodne odnose danas, a u januaru 2021. godine stupila je i prva pravno primenjiva zabrana njegovog korištenja.

atomska bomba

Nosač aviona:

Napredak u jednom aspektu dovodi i do napretka u drugom. Ono što je nekada bilo moderno postaje zastarelo, a na scenu stupaju nova oružja. Bojni brodovi su u 19. i početkom 20. veka važili za najsavremenije pomorske ratne brodove, no proizvodnja borbenih aviona zahtevala je napredak i u pomorskoj vojnoj tehnologiji. A najbolji rezultat dobijete kada spojite dijametralno različite krajnosti.

Nosač aviona je, zajedno sa podmornicama, predstavljao revolucionarno rešenje. Mogućnost da sam putuje bilo gdje u vodi dubokoj barem 15 metara dok na sebi nosi borbene i transportne avione, bombardere, helikoptere zajedno sa vojskom, predstavljala je prekretnicu u mnogo aspekata ratovanja. Nosač aviona u svakom smislu omogućava vojskama da manevrišu vazdušnim prostorom bilo gde na svetu.

nosač aviona

Dronovi:

Dronovi predstavljaju posljednji deo evolucije modernog ratovanja. Nastali su kao letelice za nadzor, ali su veoma brzo postale efikasno oruđe u vojnom smislu. Zahvaljujući mogućnosti da iz bezbedne udaljenosti nadgledaju i granatiraju protivničke trupe, dronovi su u potpunosti promenili način na koji se pristupa ratu. U velikoj meri su počeli zamenjivati i fizičke vojnike na bojnom polju.

Najveću efikasnost dronova videli smo tokom Drugog rata u Gorskom Karabahu između Azerbejdžana i Armenije 2020. godine kada je Azerbejdžan njihovom upotrebom u potpunosti promenio tok rata u svoju korist, a na kraju i dobio isti.

Prijavite se i pratite nova članke

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

četnički komandosi prvi koristili slovo "Z" četnički komandosi prvi koristili slovo "Z"

Da li ste znali da su četnički komandosi prvi koristili slovo “Z” u svojim vojnim operacijama

Istorija

Dimitrije Begović Dimitrije Begović

Vojvoda Dimitrije Begović, Komita koji je u smrt otišao poput Stevana Sinđelića, opasan bombama i eksplozivom

Istorija

Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije Tajna čuvana 77 godina gde je završilo zlato Jugoslavije

Tajna čuvana 77 godina, evo gde je završilo zlato Kraljevine Jugoslavije

Istorija

šta se dešava sa dušom nakon smrti šta se dešava sa dušom nakon smrti

Šta se dešava sa dušom nakon smrti po pravoslavnom verovanju

Pravoslavlje

Prijavite se i pratite nova članke